15 Sep
Cum ne ajutăm bunicii - bătrânii nostri cu haine grele?

Vi se pare cunoscută zicală "bătrânețe, haine grele"? 

Da, așa e....o mai spun din când în când bătrânii din jurul nostru, dar oare câți dintre noi am stat o clipă să ne întrebăm ce inseamnă aceste vorbe?!?

Lăsând la o parte vârsta și ceea ce presupune îmbătrânirea corpului, cu afecțiunile specifice și deplasarea greoaie, oare ce pot să mai însemne aceste haine grele pe care bătrânii nostri le poartă, unii cu mândrie, alții cu resemnare?

Pot fi greutățile vieții prin care acești bătrâni au trecut, cu pierderile și trăirile lor intense, cu suferințele și chinurile timpurilor trăite de ei, cu alegerile, dezamăgirile și rănile rămase încă deschise pentru că nu au avut timp sau nu și-au dat timpul necesar simțirii și trăirii lor? 

și daca da, cum îi poate ajuta un demers terapeutic?

Ii ajută prin simplul fapt că au posibilitatea să își amintească de bucuriile lor, să povestească depre alegerile pe care le-au facut, să plangă pentru pierderile suferite, să se elibereze de povara trecutului și să se simtă împacați cu ceea ce urmează.

Dar asta doar dacă se eliberează prin cuvinte de "bagajele" pe care le-au tot purtat cu ei de-a lungul vietii, unele bagaje care poate nu le aparțin dar pe care s-au simțit datori să le preia...pentru că într-adevar, fantomele trecutului se cer eliberate și doar astfel, pot permite trăirea sentimentului de libertate si împăcare cu alegerile luate, lăsând rănile să se cicatrizeze dar privind tot înainte.

Comentarii
* E-mailul nu va fi publicat pe site.