15 Sep
Vine școala - bucurie și speranță sau grijă și teamă!

A început școala și chiar dacă  cei mai multi elevi așteaptă  cu nerăbdare să  iși revadă  colegii, chiar dacă  sunt școlari care pășesc pentru prima dată  într-o sală  de clasă , cu emotii dar și cu temeri privind noul statut, sunt si destui elevi pentru care școala înseamnă  un "câmp de luptă  deschis", trăind fiecare minut cu un sentiment profund de nesiguranță  și îngrijorare, cu teamă pentru siguranța lor dar și cu sentimente amestecate de vinovăție și rușine pentru cele trăite. 

Este vorba despre acei copii de 8-9-10 ani, băieți și fete, care iau contact cu "micii" hărțuitori care se simt puternici dacă umilesc, înjosesc sau ii domină pe altii. 

Nu am să mă opresc acum asupra prescolarilor, deși am cunoscut băieți și fete care de la 5-6 ani au un comportament agresiv și preferă pozitia de "luptă" in față oricăror "provocări", ci am să mă opresc asupra fetelor și băieților deja trecuti de 8-9 ani care sunt hărțuiti și batjocoriți nu neapărat de colegi mai mari decât ei, ci de colegi de clasă, de vârste similare, și pentru care empatia și respectul față de o altă persoană nu există.

Imi amintesc și eu cu tristețe de acei băieți care pipăiau fetele prin clasele primare, care se simțeau grozavi când dădeau palme peste fund, pe sâni sau care înghesuiau prin pauze fetele, imuni fiind la rugămințile și încercările de a se elibera din brațele lor. Dar au trecut mai bine de 30 de ani de atunci!

Si...din pacate acea realitate este prezentă și astăzi în scolile noastre. Aud frecvent de astfel de cazuri, de groaza simțită de acei copiii, de neputința, furia și resemnarea lor; aud si despre acei băieți care stiu că nu este bine ce se întâmplă in jurul lor dar care nu au curajul să intervină, și care preferă să nu povestească nici măcar acasă despre aceste lucruri.

Astfel, e nevoie de o mai bună constientizare a realitații în care traiesc copii nostri... e important și necesar să ne crestem copiii cu respect și întelegere față de ceilalti; să fie convinsi și siguri de faptul că nimeni nu îi poate atinge,  umili, agresa; că nu este normal ca cineva mai slab să fie umilit de altcineva mai mare și mai puternic, dar și că pot interveni cand se intamplă astfel de nedreptați în jurul lor. 

Este într-adevar greu pentru toti! Copiii nostri sunt bombardati de tot felul de informații, tehnologia este disponibilă tuturor și accesul la materiale indecente, violente se face printr-un singur click. Toate aceste informații debusolează, dezorientează și aruncă copilul într-o mare adancă, fără colac de salvare. E necesar sa fim alături de ei, să le răspundem la întrebări și curiozități, și să primească clar mesajul despre ce e bine și ce nu este bine. Pentru ca apoi, el să poată alege ce pozitie să adopte. 



Comentarii
* E-mailul nu va fi publicat pe site.